موانع سر راه توسعه تجدیدپذیرها چیست؟
۰۷:۳۰ – ۲۶ آبان ۱۴۰۳
انرژی تجدیدپذیر به نوعی از انرژی اطلاق میشود که از منابع طبیعی به دست میآید و این منابع به طور طبیعی در طول زمان تجدید میشوند، به همین دلیل به عنوان تجدیدپذیر از آنها یاد میشود اکنون باتوجه به شرایط و ناترازیهای برق استفاده و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور دیگر یک ضرورت محسوب میشود قانون برنامه هفتم هم بر آن تاکید کرد.
تاکید برنامه هفتم بر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر که پیام باقری نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در خصوص آن تصریح کرد: این عدد در برنامه هفتم ۱۲ هزار مگاوات در نظر گرفته شده که قطعا عدد کوچکی نیست، به ویژه آنکه کل ظرفیت نصب شده تجدیدپذیر در کشور به حدود ۱۲۵۰ مگاوات رسیده است. یعنی آنچه در برنامه هفتم برای ۵ سال آینده در نظر گرفته شده، معادل ۱۰ برابر کل ظرفیتی است که در تمام این سالها نصب و راهاندازی شده است. تحقق این پیشبینی قطعا دشوار اما ممکن است، تنها کافی است به برنامه هفتم وفادار بوده و تمام ظرفیتهای خود را در راستای تحقق اهداف آن تجمیع و برنامهریزی کنیم.
سهم ناچیز تجدیدپذیرها در تولید برق کشور
انرژیهای تجدیدپذیر که اما در حال حاضر نقش کمی در تولید برق کشور دارند و در همین راستا عباس علیآبادی وزیر نیرو در گفتگو با خبرنگاراقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید برق کشور خیلی ناچیز است در حال حاضر این عدد فکر میکنم کمتر از ۱۰ درصد باشد. اگرچه از سهم قابل توجهی از نیروگاههای برق آبی استفاده میکنیم، اما آنها را نمیتوانیم تجدیدپذیر به حساب آوریم. نیروگاههای تجدیدپذیر با الگوی پذیرفته شده که بینالمللی است در کشور ما حدود هزار مگاوات در مقایسه با ۱۰۰ هزار مگاوات ظرفیت اسمی نصب شده عدد ناچیزی است.
سهم ناچیز تجدیدپذیرها در تولید برق کشور که معاون وزیر نیرو حائری به تازگی وعده افزایش این سهم را داده بود در همین رابطه حائری در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: حضور تجدیدپذیرها در کشور ضمن این که نیاز به سوخت فسیلی را ندارد سریعتر توسعه پیدا میکند انشاءالله بتوانیم در تابستان سال آینده سهم بیشتری از تجدیدپذیرها را در بخش تولید برق داشته باشیم.
او در خصوص سهم تجدیدپذیرها در تولید برق میگوید: اکنون سهم تجدیدپذیرهای ما حدود هزار و ۳۰۰ مگاوات است که برنامه داریم ۵۰۰ مگاوات تا پایان سال به ظرفیتها اضافه کنیم.
تا پایان سال حدود ۵۰۰ مگاوات دیگر به ظرفیت انرژی تجدیدپذیر کشور اضافه میشود
افزایش ظرفیتها تجدیدپذیرها که تاکید برنامه هفتم است و روز گذشته هم عباس علیآبادی وزیر نیرو با اشاره به آن اظهار کرد: پیش بینی میشود تا پایان سال حدود ۵۰۰ مگاوات دیگر به ظرفیت انرژی تجدیدپذیر کشور اضافه شود و در پیک تابستان تا ۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات خواهد رسید که رشد قابل توجهی است چرا که محصول سالها تلاش، حدود هزار و ۳۰۰ مگاوات بوده است.
کمک به ناترازی برق به واسطه توسعه تجدیدپذیرها بحثی که قانون پیش بینی کرده و در ادامه محمدامین زنگنه دبیر انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: باید حدود ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه احداث کنیم تا ۱۸ هزار مگاوات ناترازی برق را جبران کنیم از این عدد ۲۵ هزار مگاواتی نهایت در بهترین حالت میتوانیم چیزی حدود ۱۵ الی ۲۰ هزار مگاوات را از نیروگاههای حرارتی تامین کنیم مابقی این عدد میشود سهم تجدیدپذیرها خواهد بود کما این که ما سال آینده هم برق بیشتری میخواهیم که فقط میتوانند از تجدیدپذیرها تامین شوند بنابر این باید برای توسعه تجدیدپذیرها خیلی زود دست به کار شد چرا که در قانون برنامه هفتم هم در این راستا تکالیفی مشخص شده است.
تامین منابع مالی یکی از مشکلات بر سر راه توسعه تجدیدپذیرها
اما بر سر راه توسعه تجدیدپذیرها و رسیدن به اهداف برنامه هفتم چالشهای متعددی هم وجود دارد که در همین راستا داود مددی رئیس هیات مدیره انجمن تجدیدپذیر ایران در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: چالشهای اصلی بر سر راه توسعه تجدیدپذیرها عمدتا تامین زمین، تأمین منابع مالی برای احداث، تأمین مالی پایدار برای خرید تولیدات تجدیدپذیرها و تامین ارز مورد نیاز است که اگر این موارد با همراهی دولت و همکاری بخش خصوصی حل شود حتی افراد در مقیاس خرد هم برای توسعه تجدیدپذیرها تشویق خواهند شد.
گفتنی است، باتوجه به شرایط ناترازیهای موجود در کشور حالا دیگر توسعه ظرفیتهای تجدیدپذیرها یک امر ضروری محسوب میشود؛ موضوعی که قانون پنجساله برنامه هفتم هم بر آن تاکید دارد حالا مسئولان مربوطه باید در این راستا و حل چالشهای این مسیر گام عملی بردارند.