دانه باقلا،دانه ی بدبوی پر خاصیت – مجله مدارس
باقلا یکی از حبوبات معروفی است که امروزه در اکثر نواحی ایران پرورش داده می شود و بخصوص در فصل بهار بسیار طرفدار دارد. اما بسیاری این دانه را بی خاصیت دانسته و از مصرف آن امتناع می ورزند. دانه باقلا ،ارزش غذایی زیادی دارد به طوری که می توان آن را از مهم ترین و غنی ترین منابع پروتئینی گیاهی دانست. از این رو مصرف آن به کسانی که از غذاهای پروتئین دار دیگر محرومند، توصیه می شود.
باقلا، گیاهی بومی مناطق جنوب غربی آسیا و شمال آفریقا، به عنوان بخشی مهم از خانواده حبوبات شناخته میشود. این گیاه در مناطق سردسیری و شمالی ایران کشت میگردد و بهار زمان اصلی برداشت آن است، اما در برخی مناطق گرمسیری مثل خوزستان، باقلا در پاییز و زمستان نیز برداشت میشود. باقلا از دوران باستان، توسط تمدنهایی نظیر یونانیان، رومیان باستان و مصریان فراعنه مورد استفاده قرار گرفته است؛ به طوری که حتی در قبرهای مصریان باستان نمونههایی از باقلا یافت شدهاند.
ترکیبات غذایی دانه باقلا:
علاوه بر آب دارای پروتئین،قند،چربی،کلسیم،فسفر،آهن،ویتامینB،ویتامینE،ویتامین A، سدیم و نشاسته می باشد.(در هر 100گرم باقلای پخته،حدود 100 کیلو کالری انرژی وجود دارد.)
در یک وعده 170 گرمی باقلا پخته، میزان کالری به 187 میرسد. این وعده همچنین شامل 12.9 گرم پروتئین، 33.4 گرم کربوهیدرات و 9.2 گرم فیبر است، که این آخری به سلامت گوارشی عالی کمک میکند. باقلا پخته فقط 0.7 گرم چربی دارد و از این رو یک گزینه مناسب برای کسانی است که میخواهند چربی کمتری مصرف کنند، ضمن آنکه مواد مغذی فراوان آن به تقویت سلامت عمومی کمک میکند.
خواص درمانی غذایی دانه باقلا:
- ــ ویتامین های موجود در دانه باقلا برای تقویت اعصاب بسیار مفیدند.
- ــ ترکیبی به نام فیتین در باقلا موجود است که حاوی فسفر بوده و برای رفع خستگی های جسمی و فکری، انرژی شفابخش دارد.
- ــ خوردن دانه باقلاخون را افزایش می دهد.
- ــ چنانچه باقلا با آب و سرکه پخته و با پوست خورده شود، اسهال مزمن را درمان می کند.
- ــ اگر می خواهید که صورتی تمیز، شفاف و بدون لک داشته باشید،می توانید باقلا را با کمی آب پخته و سپس آن را به صورت خمیر درآورده و بر روی صورت (به استثناء دور چشم) و بعد از 20 الی 30 دقیقه صورت خود را بشویید. اگر این کار را مدام انجام دهید لکه های صورت برطرف شده و رنگ و روی رخسارتان صاف و شفاف خواهد شد. همچنین این خمیر توانایی از بین بردن اثر زخم و جای جوش در صورت را نیز دارد.
- ــ اگر از جوشاندهٔ گل باقلا (به مقدار30 تا 40 گرم در یک لیتر آب) در فواصل غذا، یک فنجان مصرف گردد، برای درمان رماتیسم، نقرس، سیاتیک و درد مفاصل بسیار سودمند است.
- ــ جوشاندهٔ پیله باقلا (همان پوست سبز درازی که روی باقلای تازه وجود دارد) به مقدار 20گرم در طول شبانه روز، برای درمان بیماری های کلیوی مانند عفونت کلیه، سنگ کلیه و وجود پروتئین (آلبومین ) در ادرار مؤثر است.
توجه: همان طور که می دانید هر ماده ای علاوه بر داشتن خواص و مزیت های زیاد می تواند مضراتی هم داشته باشد که باید حتما به آن ها توجه کرد.
مضرات دانه باقلا:
- ــ افرادی هستند که یک نوع آنزیم هضمی را در خون خود ندارند و این سبب پیدایش بیماری مخصوصی به نام فاویسم می شود. خوردن باقلای تازه در بهار، استشمام بوی آن و حتی عبور از کنار مزرعه باقلا باعث مسمومیت شدید این افراد می گردد. این کمبود آنزیم با یک آزمایش خون ساده قابل تشخیص می باشد.
- ــ باقلا طبیعت سردی دارد و دیر هضم است و کسانی که طبع سرد دارند و معده ضعیفی دارند باید در خوردن آن احتیاط کنند.
- ــ گفته می شود خوردن بیش از اندازه باقلا، ذهن را کند کرده و تولید نفخ می کند که مصلح آن، پوست کندن باقلا و سپس پختن آن است. همچنین باید باقلا را به همراه ادویه گرم مثل آویشن، فلفل یا دارچین مصرف کرد. (نفخ باقلای کهنه کمتر از تازه و نفخ پوست کنده آن بسیار کمتر است.)
- ــ در ضمن توجه داشته باشید باقلا را نمی توان بیش از 6 ماه در فریزر نگهداری کرد،چون ارزش غذایی آن از بین می رود.
Source link