تلخی ثبت جهانی رسم “قهوهخوری” به کام ایران
دیدارنیوزـ *باسم حمادی: در ثبت جهانی قهوه رسم قهوه خوری نصیب کشورهای عربستان، اردن و امارات شد و تلخی این اتفاق هم به دلیل کم کاری اداره میراث فرهنگی خوزستان به کام ایرانی ها شد.
هنوز چند ماهی از کمکاری ادارهکل میراث فرهنگی خوزستان در ترک فعل خویش در ثبت جهانی مضیف عربی هورنشینان جنوب ایران بهنام عراق نمیگذرد که در یک خبر شوکهکننده دیگر رسم قهوهخوری بهنام عربستان، اردن و امارات ثبت شد.
متاسفانه در استان خوزستان اقدامات اجرایی مربوط به ثبت میراث ناملموس با نگاهی به ظرفیتهای موجود به نحو مطلوب مورد توجه قرار نگرفته و حتی اگر نیم نگاهی هم از روی اجبار بوده شاخصههایی همچون نگاه حزبی و جناحی و قومیتی را بههمراه داشته و در برخی موارد یک ظرفیت جهانی مورد غفلت قرار گرفته و در جایی دیگر یک ظرفیت شهرستانی بزرگنمایی شده است.
نگاه بخشینگر درسیاستهای ادارهکل میراث یا عدم اطلاع آنها از وظایف خویش، بار دیگر ظرفیتهای استان پرجاذبه خوزستان در جذب گردشگر را از بین برده تا شاهد سقوط بیش از پیش استان در شاخصهای تخصصی مربوط باشیم.
همانطور که میدانید؛ میراث فرهنگی ناملموس به رسوم، نمایشها، اصطلاحات، دانش، مهارتها و نیز وسایل، اشیا، صنایعدستی و فضاهای فرهنگی مرتبط با آنها اطلاق میشود که جوامع، گروهها و در برخی موارد افراد، آنها را به عنوان بخشی از میراث فرهنگی خود میشناسند و از نسلی به نسل دیگر منتقل میکنند.
درج عناوین میراث ناملموس در فهرست میراث معنوی یونسکو، اقدامی حفاظتی برای شناسایی، معرفی و حفاظت میراث ناملموس با ارزش جهانی و ملی به حساب میآید. ثبت میراث فرهنگی ناملموس در فهرست یونسکو پیامدهای جانبی مطلوب و کارکردهای متعدد هویتی و اقتصادی برای کشورها دارد که موجب رقابت شدید در ثبت میراث فرهنگی ناملموس شده است.
برخی کشورها با بالا بردن تعداد آثار ثبت شده جهانی موجب ارتقای رتبه رقابتی خود در بازار گردشگری جهان و تأثیر آن بر جذب گردشگر ورودی شدهاند که فرایندی کاملاً اقتصادی شده است.
فعال گردشگری و میراث فرهنگی خوزستان و مدیر انجمن میسان
Source link