علمی فرهنگی

چتر قرآن باید بر همه کار‌های ما گسترده شود

۱۷:۴۷ ۱۴ آبان ۱۴۰۳

پنجاهمین جلسه ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران، امروز ۱۴ آبان ماه به منظور بررسی آخرین وضعیت مسابقات قرآنی کشور، ارائه گزارش مقدمات برگزاری مسابقات ملی و بین المللی قرآن کریم (چهل و هفتمین دوره ملی و چهل و یکمین دوره بین المللی) و تجلیل از دستگاه‌های برتر برگزار کننده مسابقات قرآنی در کشور با حضور حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، حمید مجیدی مهر، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، حجت الاسلام علی تقی زاده، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، شبیر فیروزیان، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا پورمعین، عضو انجمن خادمان قرآن و برخی مدیران قرآنی دستگاه‌های اجرایی کشور در محل سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد. 

حجت الاسلام خاموشی طی سخنانی در این مراسم با اشاره به آیه ۲۲ سوره احزاب گفت: این آیه به نفس مقاومت در مقابل نظام سلطه اشاره دارد. فقیهان ما منطقه‌ای شهید شدند. امروز انقلاب اسلامی در نقطه اصلی، شیطان بزرگ را هدف گیری کرده است. باید صد‌ها سال بگذرد، تاریخ ورق بخورد و بعد بگویند فقیهان در یک عصری آمدند، احیاگر تفکر اسلام ناب بودند و عزت، قدرت، مصلحت و امنیت را به ارمغان آوردند و حکمت آمیز برخورد کردند.

وی با بیان اینکه امروز مقابله با نظام سلطه، فرهنگ جهانی شده است، اظهار کرد: ما اکنون با سلطه معنوی، سخت افزاری و نرم افزاری دشمن مواجه هستیم. دشمن در سلطه نرم افزاری کم نمی‌گذارد، میزان کلماتی که بر علیه جبهه مقاومت در جهان معاصر تولید می‌شود عددش به میلیارد‌ها در روز می‌رسد. در عین حال سد سترگ مقابله با نظام سلطه با رهبری حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز در نقطه‌ای قرار گرفته که می‌گوید (ما می‌گوییم چه می‌کنیم). اگر بازگردید به پنجاه سال قبل همین مرز و بوم می‌بینید که دشمنان چگونه برخورد می‌کردند و چگونه ایران در دوره‌های قبل چند پاره شد و حکومت‌ها هیچ کاری نتوانستند بکنند.

وی با تاکید بر اینکه چتر قرآن باید بر همه کار‌های ما گسترده شود، عنوان کرد: مسابقات حفظ، قرائت و ترویج فرهنگ قرآنی یک فرهنگ مسلط باید باشد. آموزش و پرورش هر تعداد دانش آموز دارد همه باید در مسابقات قرآن شرکت کنند، دانشجویان همینطور و در کار خیر از یکدگیر سبقت بگیرید.

حجت الاسلام خاموشی با بیان اینکه خوب است که مسابقات قرآن در هر دو سطح کودکان و بزرگسالان گسترش داده شود، تصریح کرد: پرچم انقلاب اسلامی احیاگر تفکر اسلام ناب است و محورش هم قرآن است. بعضی از خلق و خو‌ها و مسائل اجتماعی را باید ایجاد کنیم مثلا باید استماع قرآن را جدی دنبال کنیم و هیئت‌های مذهبی در این زمینه باید به ایفای نقش بپردازند. در هیئات شاخص یک قاری برجسته حضور داشته باشد و ۲۰ دقیقه تلاوت قرآن داشته باشد. این رفتار و فرهنگ باید  در جامعه ایجاد شود. شعار مسابقات قرآن هم خوب است که مرتبط با جریانات مبتلابه جهان اسلام باشد.

پیشنهاد مطالعه، کلیک کنید:  مستند «هما» از فرانسه جایزه کارگردانی گرفت

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه طی سخنانی در این مراسم با بیان اینکه بسیار خوشحال می‌شویم از اینکه هر رویداد قرآنی بتواند به نقطه اوج خودش برسد و برنامه‌ها در باکیفیت‌ترین سطح ممکن اجرا شود، گفت: در جلسه اخیر شورای معین ستاد عالی مطرح شد که یک مسابقه ملی قوی بهتر از یک مسابقه بین المللی ضعیف است. 

وی اظهار کرد: کشور مالزی که در دهه ۶۰ برگزاری مسابقات قرآن قرار دارد، یک مسابقه بین المللی دارند. در سایر کشور‌ها مثل اندونزی و امارات نیز فقط یک مسابقه بین المللی برگزار می‌شود. این در حالی است که ما در چند سال اخیر با درخواست‌های متعددی مواجه هستیم که تصورشان از مسابقه برای رسیدن به نقطه اوج این است که حتما در سطح بین المللی برگزار شود، این گونه بخواهیم عمل کنیم در طول سال باید تقریبا یکصد مسابقه بین المللی برگزار کنیم که در اینصورت از اهداف خود فاصله می‌گیریم درحالی که ما معتقد هستیم که مسابقات ملی اگر با کیفیت برگزار شود آنها نقششان را در داخل ایفا کرده اند و اینجاست که مسابقات بین المللی جمهوری اسلامی ایران این پازل را تکمیل می‌کند. 

مجیدی مهر با تاکید بر اینکه برگزاری مسابقات بین المللی قرآن اساسا یک استانداردی را می‌طلبد، افزود: ستاد عالی مسابقات مخالف توسعه مسابقات قرآن نیست ما موافق توسعه درست مسابقات در عرصه بین المللی هستیم. 

وی با بیان اینکه چند سال قبل، نمایندگی فرهنگی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران از ما شاکی شده بودند که دعوتنامه شما با دعوتنامه‌ای که از نهاد دیگر ارسال شده چه تفاوتی با هم دارند، عنوان کرد: قرارگاهی که اکنون ذیل دفتر مقام معظم رهبری تشکیل شده است می‌تواند این موضوع را حل کند و انتظار می‌رود در صورتی که از شما درخواستی داشتند برای ارسال دعوتنامه آنها را به سازوکار‌های ستاد عالی مسابقات ارجاع دهید.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه از رونمایی از یک دپارتمان تحول به زودی با تدبیر رئیس سازمان اوقاف خبر داد و گفت: یکی از محور‌های اصلی آن، گفتمان مردمی کردن مسابقات قرآن است. البته باید به این نکته توجه کنیم که مسابقات قرآن یک بعد تخصصی دارد و در راستای قهرمان پروری فعالیت می‌کند و هر شبکه‌ای که تلاوتی از یک قاری پخش می‌شود حتما در مسابقات قرآن اوقاف حائز رتبه برتر شده است. در نتیجه یک بستر قهرمان پروری است که باید جنبه‌های مردمی هم به آن گره زده شود به عنوان مثال در مسابقات قرآن که در بجنورد برگزار شد یک حماسه‌ای خلق شد و مردم همچنان مطالبه داشتند و بعد از آن اجلاسیه نماز و اجلاس شعر اهل بیت (ع) در آنجا برگزار شد و امروز به جایی رسیده اند که می‌توانند برای رویداد‌های بزرگ برنامه ریزی کنند. 

پیشنهاد مطالعه، کلیک کنید:  تماشای بهترین انیمیشن‌های روز دنیا در نوروز ۱۴۰۳ از قاب شبکهتهران

وی با اشاره به شعار امسال مسابقات قرآن با عنوان (نقشه قرآن، نقشه راه رسیدن به کمال) تصریح کرد: امسال هم مساله مقاومت به دستور رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه جزء محور‌های اصلی مسابقات است و جلساتی با نیروی قدس داشتیم که بتوانیم ارتباط‌هایی با حماس و حزب الله و سایر نیرو‌های مقاومت برقرار کنیم. امسال آیات حوزه مقاومت به عنوان قرعه‌ها در نظر گرفته شده است و همزمان با مباحث فنی مقرر شده که در استودیوی جانبی که پخش زنده صورت می‌پذیرد، هم بعد فنی گفته شود و هم مفسری حضور داشته باشد که درباره آیات صحبت کند. 

معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مساله مهم درمورد مسابقات قرآن این است که این مسابقات، نخبگانی است و بخشی از مردم را درگیر می‌کند و می‌شود ابتکاراتی به خرج داد که بشود هم نخبگانی بودن حفظ شود و هم عامه مردم درگیر این فضا شوند. به عنوان مثال در نمایشگاه قرآن از ما می‌خواهند نشست تخصصی برگزار کنیم، اما استقبال نمی‌کنیم، چون نمایشگاه، مردمی است.

وی اظهار کرد: مسابقات قرآن را می‌شود در عین اینکه اعتبار آن در سطح نخبگانی و تراز بالا هست بررسی کرد که چگونه می‌شود توده مردم را درگیر این امر کرد که مستلزم طراحی و خلاقیت است. باید با ایده پردازان قرآنی مشورت کرد که به سمت هدف برویم.

فیروزیان افزود: مساله بعد اینکه سال گذشته که مسابقات قرآن برگزار شد مساله مقاومت و فلسطین از رویکرد‌های مسابقات بود و هنوز هم هست و امسال هم باید این مساله در اولویت باشد. برگزاری مسابقات در تبریز و مشهد به یاد شهدای خدمت ابتکار خوبی است و فقط شعار و تولید کلیپ کافی نیست باید محتوای مسابقات به گونه‌ای باشد که افراد به لحاظ فکری درگیر این موضوع شوند و مسابقات غنی‌تر شوند و با توجه به اینکه کشور‌های دیگر شرکت می‌کنند از این ظرفیت برای تبیین موضوع غزه و فلسطین استفاده کرد.

پورمعین با بیان اینکه تاکنون توفیق داشته ام در برگزاری اکثر مسابقات ملی و بین المللی جهان اسلام به عنوان ناظر و داور شرکت کنم، گفت: مسابقات بین المللی قرآن امروز تراز مسابقات در جهان است. برخی برگزارکنندگان مسابقات بین المللی اذعان می‌کنند که آنچه شما در زمینه برگزاری مسابقات انجام می‌دهید، الگوی خود قرار می‌دهیم.

پیشنهاد مطالعه، کلیک کنید:  اسلام فردی از شیک‌ترین نوع دینداری در جامعه ماست

وی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در برگزاری مسابقات قرآن مثبت عمل کرده، مسابقات از عدالت برخوردار است و داوران در سطح بسیار خوبی قرار دارند.

عضو انجمن خادمان قرآن افزود: ۲۰ مسابقه بین المللی در جهان برگزار می‌شود که تقریبا در همه آنها شرکت می‌کنیم و ۵۰ درصد رتبه اول برای کشور ما هست و این نشان دهنده اهتمام رهبر معظم انقلاب اسلامی و مسئولان است.

وی بیان کرد: گاهی در برگزاری این مسابقات برخی دستگاه‌ها کم لطفی می‌کنند. از جمله سازمان صدا و سیما که نقش اصلی خود را در مسابقات اجرا نمی‌کند. انتظار داریم علاوه بر پخش مسابقات، تحلیل و بررسی نیز صورت بپذیرد، اما متاسفانه شاهد بی خبری مردم از برگزاری مسابقات قرآن هستیم، این در حالی است که حدود ۵ میلیون مخاطب قرآنی داریم که باید مطلع شوند.

پورمعین گفت: مسابقات قرآن امسال رکورد شکست، هیچ مسابقه‌ای بیش از ۵۰ شرکت کننده از دنیا نداشته است، امسال بیش از ۱۰۰ کشور در مسابقات قرآن شرکت کرده اند، این یعنی اعتبار جهانی، در بخش جوایز، محدودیت‌هایی وجود دارد، اما مسابقات سطح خود را بالا می‌برد. 

وی تصریح کرد: باید فضای رقابت ایجاد شود، اما دلیل ندارد هر سازمان هر سال مسابقه قرآنی برگزار کند، تعدد مسابقات بین المللی به نفع سیاست ملی نیست.

حجت الاسلام تقی زاده با تاکید بر اینکه جلساتی متمرکز بر آسیب شناسی مسابقات قرآن در سال‌های گذشته برگزار شود، گفت: نقاط قوت مسابقات قرآن نیز باید مورد تأکید قرار گیرد.

وی با بیان اینکه در یکسال اخیر، رهبر معظم انقلاب اسلامی در چندین سخنرانی خود به آیات قرآن کریم اشاره کرده اند و مشخصا به بیش از یکصد آیه قرآن اشاره فرموده اند، اظهار کرد: توجه به حواشی رسانه‌ای مسابقات قرآن در ترویج فرهنگ قرآن به ما کمک می‌کند.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: خوب است آیاتی توسط شرکت کنندگان در مسابقات قرائت شود که مرتبط با مطالبات قرآنیان از مسئولان کشور‌ها باشد. 

وی عنوان کرد: درمورد شعار مسابقات قرآن، به نظر می‌رسد بهتر است مرتبط با نقشه خداوند بر چیره شدن توحید بر عالم باشد. نکته دیگر اینکه مسابقات قرآن می‌تواند گفتمان ایجاد کند بنابراین مناسب است قبل از اینکه قاری به تلاوت قرآن بپردازد، کرسی‌های تدبری برگزار شود.

نمایش بیشتر
باکویت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Banner
https://madaress.ir/sitemap_index.xml