از رویا تا واقعیت/ سود رجیستری به جیب چه کسانی میرود؟
دیدارنیوزـ گروه اجتماعی: در شرایطی که اذهان عمومی همچنان درگیر واکنش یا عدم واکنش ایران به حمله اسراییل بود، روز گذشته خبر رفع منوعیت رجیستری گوشیهای آیفون همه را غافلگیر کرد.
این خبر را وزیر ارتباطات اعلام کرد و محقق شدن این اتفاق را به شعار وفاق ملی رئیس جمهور وصل کرد و گفت که معتقدم با کار کارشناسی، ایجاد وفاق، بدون هیاهو و غوغا سالاری میتوان سایر مشکلات فضای مجازی و مطالبات مردم را حل کرد.
ستار هاشمی این را هم گفته بود که از بدو ورود به وزارت گفتیم نگاه ما نگاه مبنایی، علمی و کارشناسی است تا همگرایی را ایجاد کنیم. دستگاههای مختلف را دعوت کرده و جلسات متعددی داشتیم و وزارت صمت، معاونت حقوقی و با نهادهای امنیتی به بررسی پرداختیم و بعد از طرح موضوع در جلسه امروز دولت، به تصویب رسید.
از طرف دیگر فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز در حاشیه جلسه هیات دولت خبر داد که منع رجیستری گوشیهای ایفون برداشته شد، اما ساز و کار آن بعدا منتشر خواهد شد و تا زمان انتشار این گزارش سخنگو چندین بار توییت خود در این باره را به روز کرد.
ابتدا او در توییت اول خود نوشت آنچه امروز در هیات دولت مصوب شد رفع ممنوعیت واردات محصولات گوشی اپل بود و در مورد سایر موضوعات نظیر نرخ تعرفه واردات، دستگاههای مربوطه در روزهای آینده تصمیم گیری کرده و به اطلاع شهروندان خواهند رساند.
او شش دقیقه بعد این توییت را منتشر کرد که آنچه امروز در هیات دولت مصوب شد رفع ممنوعیت واردات محصولات گوشی اپل بود و در مورد نرخ تعرفه واردان اشتباهی رخ داده که به زودی اصلاح و به اطلاع شهروندان محترم خواهد رسید.
نیم ساعت بعد او نوشت آنچه امروز در هیات دولت مصوب شد رفع ممنوعیت واردات محصولات گوشی اپل بود و در مورد نرخ تعرفه واردان تصمیم گیری و در روزهای آتی به اطلاع شهروندان محترم خواهد رسید.
رجیستری به سود مردم یا دولت؟
در طول سالهای گذشته بارها خبر رجیستری گوشیهای آیفون منتشر و بعد از آن تکذیب میشد؛ مثل خبری که سال گذشته رییس وقت سازمان استاندارد ایران درباره رفع مشکل گوشیهای آیفون داد، اما کمتر از ۲۴ ساعت، این خبر را تکذیب شد.
حالا در شرایطی دولت تصمیم به رفع ممنوعیت رجیستری آیفون گرفته که از حدود سه سال قبل که نسخه ۱۳ گوشی آیفون به بازار ایران راه پیدا کرد، پس از مدتی رجیستری و واردات مدلهای بالاتر از گوشی آیفون ۱۳ به ایران ممنوع شد.
قیمتها افزایش مییابد؟
برخی گزارشها حاکی از آن است که قیمت آیفونهای جدیدی که در ایران رجیستری میشوند، احتمالا بین ۶۶ تا ۱۲۰ میلیون خواهند بود، اما اگر همین امروز در دیوار سرچ کنید گوشیهای آیفون ۱۶ به قیمت ۲۶۰ میلیون تومان قیمت گذاری شده بود.
گزارش میدانی دیدارنیوز حاکی از آن است که انتشار خبر رفع ممنوعیت رجیستری آیفون، قیمتها را تا حدی در بازار تکان داده است.
یکی از فروشندگان بازار علاءالدین در گفتگو با خبرنگار دیدارنیوز گفت که تا پیش از این اصلا گوشیهای آیفون ۱۳ اکبند در بازار نبود، اما از دیروز گوشیهای اکبند برای خرید و فروش زیاد شد و این خیلی عجیب بود.
“امیر” افزود: آیفون ۱۳ که پیش از این بدون رقیب در بازار وجود داشت قیمت آن حدود ۳۸ میلیون بود در ۲۴ ساعت گذشته با قیمت ۴۷ میلیون تومان و ۱۳ پرو ch)) با قیمت ۶۴ میلیون مبادله شد.
او درباره قیمت آیفون ۱۴ پرومکس هم گفت که فعلا اکبند آن در بازار موجود نیست و به همین دلیل قیمت گوشیهای آیفون ۱۴ اصلا مشخص نیست.
این فروشنده تاکید کرد که قیمت آیفون ۱۵ پرومکس ۵۱۲ که پیش از با قیمت ۸۴ میلیون عرضه میشد امروز با افزایش حدود ۱۰ میلیون تومانی حدود ۹۳ میلیون تومان فروخته میشود.
او همچنین قیمت ۱۶ پرومکس ۲۵ رنگ جدید را ۱۰۱ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: قیمت این گوشی پیش از این ۹۰ میلیون تومان بود.
جالب است بدانید که چندی پیش جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم، اظهار کرده بود که ۱۰ نفر به دنبال ممنوعیت آیفون هستند، اما او بر این باور است که فعلاً فضای بینالملل بسیار ملتهب است و دولت هم هنوز استانداران، رؤسای ادارات و مدیران کل را بر سر کار نگذاشته است و همه اینها میتوانند برای دولت دردسر درست کنند، بنابراین در این فضا باید رجیستری آیفون به مطالبهای ملی تبدیل شود.
پیش از این هم جمعی از نمایندهها خارج از صحن مجلس به محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور وقت، نامه نوشتند و خواستار ممنوع شدن واردات گوشیهای آیفون شدند. مخبر هم در نامهای به وزارت صمت و وزارت ارتباطات واردات و رجیستری گوشیهای آیفون را ممنوع کرد.
در نهایت آنچه مشخص است اینکه سود این تصمیم هم به جیب رانتیها میرود، زیرا اآنها هم در زمان ممتوع بودن واردات آیفون سود بردند هم حالا که قرار است رجیستری این گوشیها برداشته شود.
این ها را هم بدانید بد نیست
محاسبات دقیقتر برای قیمت آیفون:
تعرفه واردات ۹۶ درصد قیمت دلاری آیفون هست. این درست است ولی قیمت دلار، دلار آزاد ۷۰ تومنی حساب شده که غلطه چون بر اساس دلار دولتی حساب می شود که ۲۸۵۰۰ تومنه. یعنی برای یک گوشی ۱۰۰۰ دلاری مثلاً ، ۹۶۰ دلار تعرفه وارداتش می شود برای امسال.
تا پایان سال ۹۶ تا دلار ۲۸۵۰۰ تعرفه واردات از وارد کننده گرفته میشد. نکته اول اینکه برای سال آینده ۹۶۰ تا دلار ۵۵۰۰۰ تومنی تعرفه واردات میشد و دلار ۷۰ تومنی نیست. نکته دوم اینکه قیمت خود گوشی هم بر اساس دلار نیمایی (۴۸۰۰۰) حساب می شد نه دلار آزاد؛ چون به واردکنندگان دلار نیمایی میدادند.
یعنی قیمتی که گوشی برای وارد کننده هزینه داره خیلی کمتر از چیزی بود که شما با دلار ۷۰ تومنی حساب میکنید. مثلاً اگه یه آیفون ۱۰۰۰ دلاری رو حساب کنیم (۱۰۰۰ × ۴۸۰۰۰) + (۹۶۰ × ۲۸۵۰۰) = ۷۵،۳۶۰،۰۰۰ یعنی امسال هزینهش برای وارد کننده فقط ۷۵ میلیون است ولی به قیمت دلار آزاد از مردم میگیرند و همه این ما به تفاوت به جیب واردکننده ریخته می شود (۱۰۰۰ × ۷۰۰۰۰) +(۹۶۰× ۷۰۰۰۰) =۱۳۷.۲۰۰.۰۰۰ قیمتیه که با دلار آزاد به دست میاد ۱۳۷.۲۰۰.۰۰۰ – ۷۵.۳۶۰.۰۰۰ = ۶۱.۸۴۰.۰۰ و این اختلاف قیمت فاحش، یعنی حدود ۸۰٪ برای هر آیفون، رانتی است که گیر وارد کننده می آید. مازاد بر ۹۶۰ دلاری که توی جیب دولت می رود.
Source link