حملات اسرائیل به ایران؛ سایه جنگی تمام عیار بر منطقه
دیدارنیوز: این مطلب را با ترجمه اختصاصی دیدار بخوانید با این توضیح که لزوما مطالب درج شده در این مقاله مورد تایید دیدار نیست و تنها جهت اطلاع خوانندگان منتشر شده است.
منبع: روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف
نویسنده: جو بارنز
مترجم: حمید رضا بابایی
در حالی که خاورمیانه در آستانه بحران قرار گرفته، جهان اکنون در انتظار پاسخ تهران است.
به دنبال حملات تلافی جویانه اسرائیل علیه ایران، بروز جنگی ویرانگر و تمام عیار میان دو قدرت برتر خاورمیانه، کل منطقه را تهدید میکند.
در ساعات اولیه شنبه، ۲۶ اکتبر، نیروهای نظامی اسرائیل تعدادی از شهرهای ایران را هدف حملات موشکی خود قرار دادند. این اقدام پس از آن صورت گرفت که ایران اوایل ماه جاری، با موشک بالستیک، به اسرائیل حمله کرد. (جمهوری اسلامی ایران آن حمله را در پاسخ به ترور اسماعیل هنیه رهبر سابق حماس در تهران و همچنین شهادت سید حسن نصرالله و یک مشاور نظامی ارشد خود در بیروت انجام داده بود)
اسرائیل و ایران که مرز مشترک ندارند، از مدتها پیش از طریق گروههای نیابتی و ترفندهای گوناگون، درگیر مناقشهای مخفیانه بودهاند.
حماس و حزبالله که از حمایت تهران برخوردارند، درگیر جنگ زمینی با اسرائیل هستند. اما ایران و اسرائیل همواره از درگیری مستقیم با یکدیگر خودداری کردهاند، زیرا نگران هزینههایی هستند که چنین جنگی درپی خواهد داشت.
حجم حملات اسرائیل علیه ایران، در وهله نخست، مشخص نشده است. اما میتوان انتظار داشت هر چقدر گستردهتر باشد، پاسخ ایران نیز شدیدتر خواهد بود. اسرائیل به متحدان غربی خود گفته بود به تاسیسات نفتی یا هستهای ایران حمله نخواهد کرد به این امید که تنشها تشدید نشود.
با تبادل گسترده آتش از دو سوی خاورمیانه، رقابتی شدید مانند بازی تنیس در منطقه درگرفته که هیچ برندهای نداشته است. تهران حملات بامداد شنبه اسرائیل را به مراکز نظامی خود تایید کرده است.
توپ در زمین ایران است
رسانههای دولتی در ایران تلاش میکنند هر گونه خسارات احتمالی را کماهمیت جلوه دهند. جمهوری اسلامی همواره تهدید کرده است اگر اسرائیل به منافع ایران حمله کند، واکنش آن “قاطع، قطعی و پشیمان کننده” خواهد بود؛ و اکنون توپ در زمین ایران قرار داد.
اسرائیل یکی از مجهزترین ارتشهای جهان را در اختیار دارد و از حمایت آمریکا برخوردار است. واشنگتن هماکنون دستکم ۱۰۰ نظامی در اسرائیل مستقر کرده است که هدایت سیستم دفاع موشکی تاد را برعهده دارند. این امر بدان معنا است که اگر ایران در صدد اقدام تلافی جویانه برآید، نیروهای آمریکایی نیز مستقیما وارد درگیری خواهند شد.
این در حالی است که ایران از داشتن بزرگترین ارتش خاورمیانه به خود میبالد. این کشور ۵۸۰ هزار نیروی نظامی و ۲۰۰ هزار نیروی ذخیره دارد.
آنچه که مشخص نیست، این است که ایران چقدر موشک و پهباد در اختیار دارد، گرچه تصور میشوئد حجم آنها قابل توجه باشند.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران به تازگی گفته است “هر کس که از حملات علیه ایران مطلع باشد، مسئول شناخته خواهد شد. از این سخنان به عنوان تهدید ضمنی علیه آمریکا یاد شده است. نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز هشدار داده است، “اگر هر کشوری به متجاوز کمک کند، به عنوان همدست تلقی شده، هدفی مشروع برای ایران خواهد بود. ”
ایران برای این جنگ راه خروجی دارد
اندکی پیش از حمله اسرائیل به ایران، آمریکا از آن اطلاع یافت و پس از آن نیز رئیس جمهور جو بایدن از جزییات آن مطلع شد.
مقامات پنتاگون – وزارت دفاع آمریکا – در حال برنامه ریزی برای تقویت نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه شامل قطر، امارات عربی متحده، بحرین و کویت بوده اند. آنها از بیم آن که مبادا درگیر مناقشه شوند، از نزدیک به رصد کردن فعالیتهای ایران خواهند پرداخت.
میزان خسارات وارد شده به ایران، احتمالا تعیین کننده شدت واکنش تهران خواهد بود. اما ادعای اسرائیل مبنی بر این که تنها مراکز نظامی ایران را هدف قرار داده است، راه خروجی در اختیار تهران قرار میدهد تا از اقدام متقابل خودداری کرده، از جنگ اجتناب شود.
در پایان عملیات نظامی اسرائیل، چه عواملی در تعیین مواضع ایران در قالب لفاظیها تاثیر گذار هستند؟ دولت ایران هنوز درباره جزییات این حمله واکنشی نشان نداده است. رسانههای دولتی نیز میزان خسارات را بسیار کم و تعداد تلفات این حملات را دو کشته اعلام کردهاند.
این میتواند علامتی مخفی از آن باشد که ایران به دنبال بهانه است تا از تشدید بیشتر تنشها جلوگیری شود.
اما اگر پاسخ نهایی تهران شدیدتر از پرتاب ۱۸۱ موشک بالستیک در حملات اول اکتبر به اسرائیل باشد، احتمالا شاید چنین واکنشی، آشکارترین علامتی باشد که نشان میدهد به سمت جنگی تمامعیار پیش میرویم.
Source link