اخبار گوناگون مدارس

از قبرستانی که مدرسه شد تا یادگار بانو جی‌جی | چرا پهلوی اول کنار امامزاده مدرسه ساخت؟

مدارس _ ثریا روزبهانی: در سال ۱۳۱۸پهلوی اول به‌دلیل ترس از جایگاه اماکن مذهبی در میان مردم و به‌منظور تضعیف نفوذ معنوی این اماکن دستور داد در اطراف بقعه امامزاده زید(ع) در بازار تهران، مدرسه‌ای با متراژ ۳۵۰مترمربع بسازند تا صحن و موقوفات این بقعه محصور بماند.

محدوده این دبستان در طول زمان‌های مختلف براساس مصوبه دولت‌های وقت، از ۳۵۰ مترمربع به ۸هزار مترمربع رسید و به همین‌خاطر بخش‌هایی از موقوفات امامزاده، مانند غسالخانه، قبرستان، حجرات طلاب، آشپزخانه و تکیه امامزاده زید، نیز به این محدوده اضافه شد که با تخریب آنها دبستان حافظ را ساختند. ساختمان دبستان حافظ توسط «رولان دوبرول» فرانسوی، مهندس، معمار و شهرساز بین‌المللی که بناهای زیادی به شیوه معماری مدرن در تهران و برخی از شهرهای ایران طراحی کرده، بنا شد. همچنین نام این مدرسه کهن در ۹ بهمن ۱۳۸۴ به شماره ۱۴۲۶۰ در فهرست آثار ملی ثبت شد ولی با وجود این، اکنون متروکه و به حال خود رها شده است.

از قبرستانی که مدرسه شد تا یادگار بانو جی‌جی | چرا پهلوی اول کنار امامزاده مدرسه ساخت؟

مدرسه بانو جی‌جی یا انوشیروان دادگر

مدرسه انوشیروان دادگر که به مدرسه نوشیروان جی تاتا نیز معروف است در سال ۱۳۱۵ و در زمان حکومت پهلوی اول ساخته شد. این بنا توسط بانویی نیکوکار به‌نام ‌راتن بایی بانجی‌ یا همان بانو جی تاتا با سرمایه ۱۰۰ هزار روپیه پی‌ریزی شد. برای ساخت این مدرسه ارباب گشتاسب فیروزگر و میرزا اردشیر ۱۰هزار مترمربع از زمین‌های خیابان شاهپور را خریدند. جالب است بدانید که نام مدرسه انوشیروان دادگر در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. این مدرسه دخترانه که به‌عنوان نخستین دبیرستان دخترانه در تهران شناخته می‌شود همچنان فعال و در خیابان انقلاب و بین خیابان‌های حافظ و ولی‌عصر(عج)، نرسیده به پل کالج واقع شده است.

پیشنهاد مطالعه، کلیک کنید:  علیرضا جلالی: از رای اعتراضی تا رای انتقامی

از قبرستانی که مدرسه شد تا یادگار بانو جی‌جی | چرا پهلوی اول کنار امامزاده مدرسه ساخت؟

نمایش بیشتر
باکویت باکویت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
https://madaress.ir/sitemap_index.xml